Lakásvásárlás

Tippek, tanácsok, ötletek lakásvásárlóknak. Tévedni sokba kerül. Spórold meg a tanulópénzt!

Ha szeretnél még több infót...

Honlap lakásvásárlóknak: Ingatlan Tudásbázis
Minden információt megtalálsz itt, amire csak szükséged lesz

Tippek lakásvásárlóknak

Iratkozz fel, és e-mailben megkapod a legütősebb tippeket!
Ráadásként egy Bónusz Tanulmány! - 33 végzetes hiba, amit a lakásvásárlók többsége elkövet Feliratkozom!

Hogy könnyen visszatalálj...

Felveszem a www.lakasvasarlas.blog.hu oldalt a kedvencek közé



pagerank

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

10 (1) 2008 (1) 2009 (1) 33 végzetes hiba (1) a (1) adó (4) adósság (1) adózás (5) adózás eladás után (1) áfa (1) albérlet (1) albérlő (1) állógalériás (1) amit (1) április 1 (3) ár (1) áron alul (1) árverés (2) az asszony verve jó (1) a nagy számok törvénye (1) bank (1) bérbeadás (1) bérleti díj (1) b terv (1) eladás (3) eladás után (1) eladás utáni (1) eladó (4) eladó ingatlan (1) elkövetnek (1) elrettentő (1) energetikai tanúsítvány (1) energetikai tanusitvány (1) energiapasszus (1) energiepass (1) erdélyi (1) érték (1) félrevezetés (1) felújítás (2) felújított (1) felújított lakás (1) főbérló (1) forrásadó (1) gazdasági válság (1) gondolatok (1) google (1) google hirdetések (1) ház (2) hellókarácsony (1) hiba (1) hirdetés (3) hitel (2) hitelbiztosítéki (1) hitelképes (1) humor (1) idó (1) illeték (5) információs (1) ingatlan (25) ingatlanadó (3) ingatlaneladásból (1) ingatlanfotó (1) ingatlanközvetítő (2) ingatlanos (1) ingatlanpiac (2) ingatlan befektetés (1) ingatlan eladás utáni adózás (1) ingatlan szezon (1) ingatlan tudásbázis (1) ingatlan vásárlás (1) ingatlan vásárlás illeték 2010 (1) ingatlan zöldkártya (1) jácint (1) kár (1) karácsonyi akció (1) káros (1) kék (1) kérdés (1) kérdések (1) konkurencia (1) konkurens (1) közvetítő (2) lakás (25) lakásárverés (1) lakásbiztosítás (1) lakásbörze (1) lakáseladás (8) lakáseladási (1) lakáseladó (2) lakáseladók (1) lakásfelújítás (2) lakáshitel (1) lakáskeresés (1) lakáskiállítás (1) lakásnézés (1) lakások zöldkártyája (1) lakásvásárlás (14) lakásvásárlási kedvezmény megszűnik (1) lakásvásárlás lépésről lépésre (1) lakásvásárló (2) lakásvásárlók (1) lakóingatlan (1) legdurvább (1) luxusadó (1) magánárverés (1) magánszemélytől (1) megtévesztés (1) mónika (1) motivált eladó (1) nyár (1) nyaraló (1) olcsó albérlet (1) örökösödési (1) összeg (1) pénzügyi (1) piac (1) pofon (1) portál (1) reklám (2) rossz fotó (1) során (1) szarvashiba (2) szavazás (2) sziget2008 (1) szja (1) szomszédok (1) tanácsadó (1) tapasztalat (1) tervezés (3) tippek lakásvásárlóknak (1) titkok (2) törlesztőrészlet (1) tulajdonostól (1) uborkaszezon (1) új építésű lakás (1) válasz (1) válaszok (1) válság (3) változás (2) vásárlás (3) vásárló (3) verseny (1) vevő (1) vicc (1) viccek (1) vihar (1) világválság (1) virágillat (1) zöld (1) zöldkártya (1) zuhogó eső (1) amit a lakásvásárlók elkövetnek (1) szerzett jövedelem utáni adózás (1) Címkefelhő

Kérdések és válaszok ingatlanokkal kapcsolatban II.

2008.01.08. 22:47 Ingatlanprofi

Nos az ígéret szép szó.... íme a folytatás.

1
Szerző: Zoli
  
Sziasztok. Ha 2003-ban elkezdett építkezés (saját célra) után 2005-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt és most el akarjuk adni a házat, mennyivel csökkenthető az adó mértéke? A szerzési árat hogyan igazolom ha a ház nagy része kalákában épült és csak a szerzési érték kb 50%-ról van számla? Köszi

 
Szia Zoli!
 
Huh, hát bevallom derekasan megizzasztottál ezzel a kérdéssel. :)
A használatba vételi engedély (lakhatási engedély) jogerőre emelkedésének éve számít megszerzés évének. Ez 3 éve volt, így a jövedelem 40%-kal csökkenthető.
A szerzési ár, a használatba vételi engedély jogerőre emelkedéséig az építő, építtető magánszemély nevére kiállított számla szerinti érték.
_________________________________________________________________________
2.
Szerző: Barbara
 
Egy olyan problémám lenne hogy nagyanyám ajándékozással nekem adott egy ingatlant, melyet később én értékesítettem. A vidéki családi ház nem nagy értékű, 2,8 millióforintért cserélt gazdát. Azonban ez a pénz nem volt elegendő, hogy lakheyünkön Győrben valamit vegyünk helyette. Igy annak reményében hogy van öt évem venni másikat, befizettem az adót, amely mivel hat éve volt a tulajdonom a ház, 600.000 forint volt. A kérdésem az lenne hogy akkor én most búcsút mondhatok ennek az összegnek? akkor is ha ingatlancélra fordítom az összeget?
 
Nem. Ha már adóztál is, akkor a régi szabályok vonatkoznak Rád, 60 hónapod van helyette lakást, házat venni és aztán visszaigényelheted az adót.
________________________________________________________
3.
Szerző: Torpicsek

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, eddig még nem kaptam senkitől egyértelmű választ, eléggé megoszlottak a vélemények.
Volt egy lakásunk (3 vagyunk testvérek, így 3-an voltunk tulajdonosok), amit 2007 nyarán adtunk el, fejenként 13,9 M Ft-ért. Én személy szerint 16,5 M Ft-ért vettem egy másik lakást ugyancsak 2007-ben. Viszont 6 M Ft volt az önerőm, 10,5 M Ft pedig svájci frank alapú lakáshitelből ment. (mivel a 13,9 M és 6 M különbözetét egyéb hitelek, tartozások kiváltására fordítottam). Így haszonnak számít a különbözet és azt 25%-kal le kell adóznom? <br />
És amennyiben igen, tudtok esetleg olyanról, hogy mondjuk az APEH-nál részletfizetést kérjek erre? Merthogy max úgy tudom megoldani az adófizetést, hogy megpróbálok egy másik hitelt felvenni és abból kifizetni. Segítségeteket, válaszotokat előre is köszönöm!
 
Szia Torpicsek!
 
A haszon a szerzési ár (az az érték, amit megállapítottak az örökösödési illeték kiszabásakor) és a 13,9 millió különbsége. Ezt tavaly 5 év tulajdonlás után lehetett évenként 10%-kal csökkenteni. Így kijön az eladásból származó jövedelmed (a hasznod), amit 60 hónapon belül ha lakásvásárlásra fordítasz, akkor nem kell adóznod. Nem tudom, mennyi ez az összeg, de ha kevesebb, mint 6 millió, akkor már nem kell adóznod.
 
 
4.
Van egy vidéki ingatlanrész tulajdonom, 75 ha az egész terület, és ebből majd 40 ha az enyém.
Sajnos osztatlan az egész és 3 helyrajzi számon szerepelnek, és tulajdonos is 3 van még rajtam kívül,
kettőben 1/2 részem van 1-ben pedig 2/3-ad.
A tulajdonos társakkal nem tudok "zöldágra" vergőni, mert vagy kellene nekik, de ingyen, vagy eladnák, de drágán.
Ja és ez az egész gyep-legelő, bányatelekként van nyilvántartva,
külterület, lakott területtől talán 1-1,5 km van, és a Bükkben található.
Nos én szeretném eladni, és szívesen fizetek közvetítői jutalékot,
és mivel ilyen problémás az egész, s nekem se pénzem, se idegrendszerem nincs a tulajdonostársakkal osztozkodni,
inkább olcsóbban is eladnám a szokásos árhoz képest.
 
Ha vannak másik tulajdonosok, akkor csak az ő beleegyezésükkel lehet az egész ingatlant eladni (vagy aláírják az adásvételit, vagy kell egy hiteles okirat arról, hogy megbíznak, hogy eljárj a nevükben). Ha jól értem, együttműködésre nem hajlandóak, így csak a saját tulajdoni hányadodat tudod eladni. Biztos szép helyen van, de résztulajdonra általában nehezebb vevőt szerezni.
 
A többi tulajdonostársnak elővételi joga van: ez azt jelenti, ha szereztél egy vevőt, akkor nyilatkozniuk kell, hogy ők is megfizetik-e minimum azt a vételárat, amit a vevő fizet (és akkor az övék lesz a tulajdonrész) vagy nem élnek ezzel a jogukkal. Célszerű, amiért problémásak, tértivevényesen elküldeni nekik az ajánlatot, merre, ha belátható időn belül (a törvény nem határozza meg ezt az időt pontosan) nem nyilatkoznak, vagy nemleges választ adnak (ragaszkodj az írásbeliséghez), akkor úgy kell venni, hogy lemondtak az elővételi jogukról. Vagy eleve megbeszélni velük, hogy élnek-e ezzel, és ha nem, írásban nyilatkozzanak - a legjobb, ha nem vársz arra, hogy ők fogalmazzák meg, viszed a papírt és ha lehet tanúkkal is aláíratod. Ezt azért célszerű végigjátszani, hogy később ne támadhassák meg a szerződést.
Javaslom egy helyi ingatlanközvetítőhöz fordulni, aki ismeri a helyet és a szokásos árakat is.

4 komment

Címkék: adózás kérdések lakás válaszok eladás utáni

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvasarlas.blog.hu/api/trackback/id/tr49290162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hempli 2008.01.30. 01:38:55

Hello!

Kérdeznék egyet.

Tök jó, hogy nem kell adózni, mert levitték 5 évre az időt, de mi a helyzte az illetékkel? Ha új olcsóbb lakást veszek a régi árából, akkor ugyanúgy csak a külömbség után kell fizetni az illetéket? Mennyi időn belül kell meggvenni az új lakást az illetékkedvezményhez?

Előre is köszönöm...

Bereczki Bernadett 2008.02.26. 14:20:02

Sziasztok. Helyzetünk a következő. 2005-ben vettünk egy használt sorházat 22-ért majd kifizettünk rá durván 1 milla illetéket. Van rajta 8 milla hitel. Most el szeretnénk adni, hitelt visszafizetni, és a szocpolt 2 gyerekre igénybe véve venni egy új építésű lakást. Ma voltunk egy halom ingatlanosnál és felháborítónak tartom hogy egyik sem tudott tájékoztatni arról hogy akkor nekem most mit is kell fizetnem adót, illetéket ha mondjuk 25-ért eladom a házat. Próbáltam utánaolvasni, és úgy értelmeztem hogy a 25-22-1 milla illeték után fizetek 25% adót. Bankot kifizetem marad 17 kb. Ahhoz hogy nekem járjon a szocpol 2,4 millája 19,4-ért kell lakást vennem? Terhel-e valami azért hogy 25-ért eladtam és mondjuk csak 15-ért veszek?
Remélem valaki eligazodik ezen;)
Köszi előre is.

Kata 2008.02.28. 10:59:45

Sziasztok!
Remélem tud nekem valaki segíteni.Mennyi adót kell fizetnem.
2001-ben vásároltunk a férjemmel egy családi házat 5,5 millióért.A ház árának a felét hitelből fizettük ki.aztán még felvettünk 1.4 milliót lakásfelújításra.
2004-ben elváltunk és az enyém lett a ház.
2007-ben elkellett adnom a házat mert nem tudtam fizetni a hitelt.16 millióért eladtam és abból visszafizettem a fennmaradó hitelt.
Van kb.1 millióért számlám a felújításokról meg a közjegyzői számlák.

Köszönöm előre is a segítséget!

Ági 2008.03.17. 20:23:31

Sziasztok!

Egy 2008.01.08-án adott válaszhoz szeretnék hozzászólni (melynek egyik témája, hogy építkezés esetében a telekvásárlás, vagy a lakhatási engedély időpontja-e a megszerzés időpontja), idézem: „A használatba vételi engedély (lakhatási engedély) jogerőre emelkedésének éve számít megszerzés évének.”
Mivel hasonló cipőben járunk, van egy 5 éve vásárolt telkünk és egy 4 évvel ezelőtti lakhatási engedélyünk, utánanéztünk, hogy a most eladott ingatlan után van-e adófizetési kötelezettségünk. 3 helyen is az itt adottal ellenkező válaszra bukkantunk. Ingatlaninfon, adozó.hu-n, és az apeh.hu-n is. Ezért gondolom, hogy hihetünk ezeknek a leírásoknak, amelyek szerint a megszerzés évének a telekvásárlás időpontja számít! "A földingatlan tulajdonjogának megszerzését követően az oda felépített épület (épületrész) esetében a szerzést a földterület tulajdonjoga megszerzésének időpontjával kell azonosnak tekinteni." "Általában értelmezési gondot, hogy ha egy lakótelket megvásároltak, majd évek múlva erre lakást építettek, akkor mely időpont számít az ingatlan szerzési időpontjának. A személyi jövedelemadó törvény szerint a föld tulajdonjogának megszerzését követően az odaépített épület szerzési idejeként a föld megszerzésének időpontját kell figyelembe venni!"
Remélem, hihetünk ezeknek a leírásoknak, és hogy esetleg ez másoknak is segítség.

Ági
süti beállítások módosítása