Lakásvásárlás

Tippek, tanácsok, ötletek lakásvásárlóknak. Tévedni sokba kerül. Spórold meg a tanulópénzt!

Ha szeretnél még több infót...

Honlap lakásvásárlóknak: Ingatlan Tudásbázis
Minden információt megtalálsz itt, amire csak szükséged lesz

Tippek lakásvásárlóknak

Iratkozz fel, és e-mailben megkapod a legütősebb tippeket!
Ráadásként egy Bónusz Tanulmány! - 33 végzetes hiba, amit a lakásvásárlók többsége elkövet Feliratkozom!

Hogy könnyen visszatalálj...

Felveszem a www.lakasvasarlas.blog.hu oldalt a kedvencek közé



pagerank

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

10 (1) 2008 (1) 2009 (1) 33 végzetes hiba (1) a (1) adó (4) adósság (1) adózás (5) adózás eladás után (1) áfa (1) albérlet (1) albérlő (1) állógalériás (1) amit (1) április 1 (3) ár (1) áron alul (1) árverés (2) az asszony verve jó (1) a nagy számok törvénye (1) bank (1) bérbeadás (1) bérleti díj (1) b terv (1) eladás (3) eladás után (1) eladás utáni (1) eladó (4) eladó ingatlan (1) elkövetnek (1) elrettentő (1) energetikai tanúsítvány (1) energetikai tanusitvány (1) energiapasszus (1) energiepass (1) erdélyi (1) érték (1) félrevezetés (1) felújítás (2) felújított (1) felújított lakás (1) főbérló (1) forrásadó (1) gazdasági válság (1) gondolatok (1) google (1) google hirdetések (1) ház (2) hellókarácsony (1) hiba (1) hirdetés (3) hitel (2) hitelbiztosítéki (1) hitelképes (1) humor (1) idó (1) illeték (5) információs (1) ingatlan (25) ingatlanadó (3) ingatlaneladásból (1) ingatlanfotó (1) ingatlanközvetítő (2) ingatlanos (1) ingatlanpiac (2) ingatlan befektetés (1) ingatlan eladás utáni adózás (1) ingatlan szezon (1) ingatlan tudásbázis (1) ingatlan vásárlás (1) ingatlan vásárlás illeték 2010 (1) ingatlan zöldkártya (1) jácint (1) kár (1) karácsonyi akció (1) káros (1) kék (1) kérdés (1) kérdések (1) konkurencia (1) konkurens (1) közvetítő (2) lakás (25) lakásárverés (1) lakásbiztosítás (1) lakásbörze (1) lakáseladás (8) lakáseladási (1) lakáseladó (2) lakáseladók (1) lakásfelújítás (2) lakáshitel (1) lakáskeresés (1) lakáskiállítás (1) lakásnézés (1) lakások zöldkártyája (1) lakásvásárlás (14) lakásvásárlási kedvezmény megszűnik (1) lakásvásárlás lépésről lépésre (1) lakásvásárló (2) lakásvásárlók (1) lakóingatlan (1) legdurvább (1) luxusadó (1) magánárverés (1) magánszemélytől (1) megtévesztés (1) mónika (1) motivált eladó (1) nyár (1) nyaraló (1) olcsó albérlet (1) örökösödési (1) összeg (1) pénzügyi (1) piac (1) pofon (1) portál (1) reklám (2) rossz fotó (1) során (1) szarvashiba (2) szavazás (2) sziget2008 (1) szja (1) szomszédok (1) tanácsadó (1) tapasztalat (1) tervezés (3) tippek lakásvásárlóknak (1) titkok (2) törlesztőrészlet (1) tulajdonostól (1) uborkaszezon (1) új építésű lakás (1) válasz (1) válaszok (1) válság (3) változás (2) vásárlás (3) vásárló (3) verseny (1) vevő (1) vicc (1) viccek (1) vihar (1) világválság (1) virágillat (1) zöld (1) zöldkártya (1) zuhogó eső (1) amit a lakásvásárlók elkövetnek (1) szerzett jövedelem utáni adózás (1) Címkefelhő

Kérdések és válaszok ingatlanokkal kapcsolatban I.

2008.01.07. 19:28 Ingatlanprofi

Az utóbbi néhány napban kaptam jópár kérdést, főleg az ingatlan adózással kapcsolatban. Úgy gondoltam, áttekinthetőbb lesz, ha itt válaszolok.
 
1.
Szerző: Bea

Szia! A páromé egy 26 m2-es lakás 1991 óta. Különböző hivatali "bakik" miatt viszont most derült ki, hogy nem is az ő nevén van, hanem a Magyar Állam nevén. Nagy herce-hurca után most sikerült elintézni, s a Földhivatalnál a párom nevére iratni a lakást. Be is lett jegyezve 2007. decemberében, s el is adtuk a lakást. Az elő adásvételi szerződés meg lett kötve, s be lett nyújtva a Földhivatalhoz a vételi szándékra a szélbejegyzési kérelem.
A kérdésem az az, hogy mivel 1991-ben történt a vétel, így 16 éve a párom tulajdonában van a lakás, de csak most lett bejegyeztetve, s most eladtuk, kell-e nekünk az új jogszabályok szerint adóznunk a lakáseladás után?
Előre is köszönöm a segítséget!
 
Szia Bea!
 
Az, hogy a „hivatal” tévedett, nem a Ti saratok. 1991-ben a Földhivatalba be lett adva az adásvételi szerződés, ez pedig bőven 5 éve volt, tehát szja-t nem kell fizetnetek az eladás után.
 
 
2.
Szerző: Reni
 
Nekem is elegem van az ingatlan közvetítőkből!
3 éve lesz,hogy vidékről Bp-re akartunk költözni. Anyukám meglátott az egyik közvetítő irodában egy számunkra megfelelő hirdetést.Meg is nézte. Legközelebb én is felmentem megnézni , megállapodtunk a vételárban,Közben a mi lakásunkra is lett vevő, aki adott 1.100.000ft-ot egyik része foglaló volt, másik része előleg. Mi is így szerettük volna odaadni, de az ügyvéd közölte, hogy csak foglalót hajlandó elfogadni így hát azt adtunk ,és ez lett a vesztünk, mert a mi vevőnk nem tudta eladni a lakását, így mi sem tudtuk eladni neki így beffuccsolt az egész és még a szerződés kötéskor az ingatlanközvetítő is felvette a díjat, pedig nem jött létre a vétel, mert vissza kellett mondani.Nekünk az előleget is vissza kellett fizetni.
 Aki a mi lakásunkat megakarta venni, ő most karácsony előtt tudta eladni a lakását.
Mit szóltok ehhez?
sziasztok
Reni
 
Szia Reni!
 
Ez egy kellemetlen történet, sajnálom, hogy így történt.
Erre csak azt tudom mondani, hogy minden szerződésbe az kerül bele, amiről a 2 fél megegyezik. Ha arról egyezik meg, hogy a vevőnek 3 napja van meggondolni magát, akkor az. Az ügyvéd, aki Te fizetsz, meg legyen szíves azt belevenni, amit kérsz. Ha jól értettem, a Te ügyvéded (az ügyvédet altalában a vevők fizetik) nem „engedte” az előleget, csak a foglalót.
 
A közvetítő? Szintén van egy megbízási szerződés eladó és közvetítő között és az eladónak igenis van beleszólása, mi legyen benne. Annyi a közvetítő, mint a csillag, ha nem megy bele, jön helyette másik. Ha a szerződésben benne van, hogy ilyen esetben fizetni kell, akkor a közvetítő hivatkozhat erre és kérheti a pénzt. Szerintem ez nem etikus, mert nem miattad hiúsult meg az adásvétel – nekem nem lenne pofám ilyen esetben jutalékot bezsebelni.
Utólag már könnyű okosnak lenni, de legközelebb majd nagyon jól nézzétek meg a szerződéseket, hogy megvédhessétek magatokat.
 
 
3.
Szerző: Reni
 
Kérdéseim lennének.
1. Meghalt a nagynéném, nem voltak gyerekei, csak 3 testvére.Az ingatlan öt nyolcad része volt az övé. egy nyolcad az enyém, mert az apukám is meghalt 6 éve, egynyolcad a nagybátyámé lett volna ,de ő a fiának adta és egynyolcad a másik nagynénémé.. Most az ötnyolcad részt örököljük 3-an.
Az lenne a kérdésem, hogy kell-e adóznunk, ha most illetékelünk a ház ötnyolcad része után és utána eladjuk?A többi rész több mint öt éve a tulajdonunkban van.Nem veszünk helyette semmit.
2. kérdésem Ha öt év után eladjuk a lakást , és veszünk helyette nagyobb értékűt, akkor is kell adózni?Mert ezt a 25%-ot nem értem.Vagy csak akkor, ha kisebb értékűt veszünk?
 
  1. Sajnos kell adózni. Az eladáskor keletkező hasznotok után kell adózni, tehát ha többért adjátok el, mint ami most az illeték alapja, akkor abból levonhatjátok a költségeket (amiről van számla), az illetéket és a maradék 25%-a lesz az adó.
  2. 5 év után nem kell adót fizetni.

____________________________________________________________

4.
Szerző: Makai Zsuzsa

Szrerbusz Judit !

2005-ben vásárolt lakást szeretnék eladni, és helyette egy kisebbet vásárolni.<br />

Milyen adót kell fizetnem?

Köszönöm a segítségedet M. Zsuzsa
 
Szia Zsuzsa!
 
Ildikó vagyok, de üsse kő, hallgatok a Juditra is. :)
25% szja-t kell a jövedelmetek (hasznotok) után fizetni.
Mostani eladási ár - eredeti vételár – 40% (mert ez a 3. év) = jövedelmetek. Ezt még lehet csökkenteni a számlával igazolt adás-vételhez kapcsolódó költségekkel. Ha marad valami, annak a 25%-át kell a 2009-es szja bevallásig befizetni.
 
 
5.

Szerző: Mimi

Sziasztok! A párom apukájának van egy háza, amit szeretne a közeljövőben eladni; fiai 1/4-1/4 részben tulajdonosok (meghalt az édesanyjuk). A házat még 1991-92 körül vásárolta. Mi a párommal mostanában tervezünk házat vásárolni. Ha a páromék háza eladásra kerül, akkor kell-e adót fizetni, ill. hogy beforgatható lenne-e az ő része a mi házunk hiteleibe? (az én szüleim házára is lenne terhelve) Olvasgattam sok helyen, de ez abszolút nem tiszta nekem, és nem akarunk bizonytalanba beleugrani! Tudtok segíteni?
Köszi
 
Szia Mimi!
 
A ház eladása után az édesapának nem kell jövedelemadót fizetni, mert több, mint 5 éve történt a vétel. A fiai, ha több, mint 5 éve jutottak az örökséghez, szintén nem fizetnek eladás után jövedelemadót. A kapott összeg bármire költhető, hiteltörlesztésre is, nem befolyásol semmit sem.
 
 
6.

Szerző: K. Emese
 
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha az idén (2008-ban)  szeretnénk megvásárolni az örököstől az 1/2 tulajdoni hányadát nagymamám lakásán, majd ezt a lakást szeretnénk eladni és egy másikat venni helyette, akkor milyen adót és illetéket kell fizetni utána? A lakás másik 1/2-d része nagymamám tulajdona. Akkor járunk jobban, ha nagymamám nevére vesszük meg az 1/2 tulajdoni hányadot, vagy ha saját névre?
köszönöm a segítséget
K. Emese
 
Szia Emese!
 
Illeték: 2 millió forintig 2% (1/2 tulajdoni hányad miatt), az efeletti rész illetéke pedig 6%.
Ha a következő lakás adásvétele 1 éven belül történik, akkor a 2 ingatlan (eladott és vásárolt) forgalmi értékének különbözete után kell csak illetéket fizetni.
Adó: Nagymamának: attól függ, mióta van a tulajdonában a lakás, ha több, mint 5 éve, akkor nincs.
Nektek: Eladási ár ½-e – a most kiszabott illeték alapja – költségek = szerzett jövedelmetek (hasznotok). Ennek 25%-a után kell adózni.
 
Adózás szempontjából lényegtelen, hogy a nagymama nevére, vagy saját névre veszitek az ingatlant.
Illeték szempontjából most szintén mindegy, a későbbiekre nézve szempont lehet, hogy ha úgyis Ti lesztek az örökösök, akkor most fizessetek-e illetéket, plusz majd - remélem 40 év múlva - örökösödési illetéket is, vagy ezt meg lehet spórólni, ha rögtön a nevetekre kerül a lakás.
____________________________________________________________________
 
7.
Szerző: Jocó

Sziasztok 2001.Október.18-án vettem egy házikót, majd 2002.Januárban történt egy szerződésmódosítás.
2008.Január.04.-én adtam el.
Ez a jogszabály ugy 2008.Január.01.-től már hatályba lépett tehát nem kell adóznom belőle ? Vagy meg nem lépett hatályba és, ha nem fektetem ingatlanba akkor adóköteles a haszonrész? Ha valaki tud kérem segítsen, mert egy hónap múlva vennék egy lakást és ettől függene az önrészem nagysága.
Előre is köszönöm:
 
Szia Jocó!
 
Hatályba lépett, nem kell adózni.
 
_______________________________________________________________________
 
8.

Szerző: Közgazdász eladó
 
T. jelenlévők!

A lakások adóztatása évek óta hibás.
A fő adószabály szerint a jövedelem adóköteles, és nem a bevétel.

A lakás eladásakor az adó alapját a valós forgalmi érték feletti rész, azaz a jövedelem adja.
 
Almát nem lehet körtéből kivonni. Nem lehet a lakás eladási árából a vételkori árat kivonni, mert ez az infláció mértékét adja, amely egyéb bevétel ugyan, de nem jövedelem
 
A helyes eljárás az, hogy a vevőnek az Illetékhivatal /APEH/ által megállapított, és az illetékkiszabás alapjául szolgáló valós forgalmi értéket kell levonnunk, mint eladónak, az eladási árból. Ez adja a gazdagodásunk alapját, azaz a jövedelmet.

Az infláció, nem jövedelem, hanem kiadás!!!
 
 
Tisztelt Közgazdász eladó!
 
Azért lehet az évek múlásával bizonyos %-kal csökkenteni a jövedelmet, hogy az infláció is számításba kerüljön.
Magyarország nem egy adóparadicsom, sajnos híresen magas adók, járulékok, illetékek vannak, ráadásul többszörösen adózunk.
Az Ügyészség dolgához nem értek.
__________________________________________________________________
9.
 
A lakásszerzési kedvezmény megszünik...... kezdetü négy sor nem egyértelmü.Egy kivétel közé tartozik az is, ha én magamnak veszek másik lakást?
Vagy én vagyok rehab-os, vagy a családomból valaki? Az is egy kivételnek számit? Ez egy felsorolás?
Érthettőbb magyarázat szükséges.
És  mennyit kell fizetni ?
 
Egy kivétel az, ha saját magadnak, vagy közeli hozzátartozódnak idősek otthonában vagy ehhez hasonló szociális intézményben bentlakásos férőhelyet vásárolsz. Ha a lakáseladás utáni jövedelmet erre fordítod, akkor nem kell adózni. Minden más esetben igen. Ha lakást veszel, akkor is.
 
Az adó mértéke 25%, ezt az eladási ár és az eredeti vételár különbözete után kell fizetni, évenként meghatározott %-kal csökkenteni lehet az összeget, 5 év után nincs adózás.
________________________________________________________________________
Holnap folytatom.

19 komment · 1 trackback

Címkék: ingatlan adózás lakás kérdés válasz eladás után

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvasarlas.blog.hu/api/trackback/id/tr6288587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: easy video suite 2014 2017.09.29. 11:03:50

Médiatörvény és reklámidő - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közgazdász eladó 2008.01.09. 00:17:12

Az 5 év utáni évenkénti 10 % NEM AZ INFLÁCIÓ jóváírása, hanem az ingatlan karbantartására fordított saját munka, és költség jóváírása.

Az állam elvárja a polgáraitól, hogy az ingatlanjaikat karbantartság, állagát megóvják. Ez saját munkával történhet.

A lakás eladásakor a vevő illetéket fizet, az eladó pedig a jövedelme után adót.

Nem az eladási ár mínusz pl. 10 évvel azelőtti vételár, hanem jelenlegi, a vevőnek kivetett illeték alap és az eladási ár különbsége a jövedelem.

Ezt értették félre eddig, és a hajdani vételárat vonták le az eladási árból.

Ha az infláció után fizetett adót felismerjük, azt is fel kell ismernünk, hogy tévedés történt.

Mindenképpen rendezni szükséges ezt az eljárást, mert így nem maradhat.

Viktor 2008.01.19. 13:25:08

Üdv!

A nagymamám 2004 novemberében kötött eltartási szerződést édesanyámmal, és átiratta a házát az ő nevére. A ház 84 óta van/volt nagyi tulajdonában. Ha most akarjuk eladni kell adót fizetni?

A vélaszt előre is köszönöm.

Viktor

Ingatlanprofi · www.lakasvasarlas.blog.hu 2008.01.23. 21:21:04

Szia Viktor!
Igen, kell. A szerzés évének 2004 és sajnos nem 1984 számít.
Ez idén 4 éve volt, ezért a haszon 30%-a után kell adót fizetni, minusz a számlával igazolható kiadások.

Orsi 2008.01.24. 15:21:10

Sziasztok!

Nálunk az a helyzet, hogy Édesanyám 1000 éve meglevő telkére építettünk 2 lakást. A telek + lakások 2/3-a az én nevemre került, "ráépítés" címszóval, 2007-ben. Az lenne a kérdésem, hogy ha eladnánk az egészet, akkor nekem hogyan kellene adóznom?
A választ előre is nagyon köszönöm!
Orsi

Évi 2008.02.20. 15:50:51

Kedves Ildikó,

Az elolvasott kérdések és válaszok teljes felvilágosítást adnak, ezt nagyon köszönöm nektek, nekem a következő kérdésem lenne: 1991 körül épült házat szeretnénk értékesíteni , a házat édesapám építette, Ő 2004 ben elhunyt. a ház mai napig nincs 100%osan befejezve, de semmiféle számlával nem tudjuk igazolni mikor mennyit költött rá! Anno 90ben vette a telket amin csak a ház alap volt meg! Hogyan lehet ebből jövedelmet számolni????
Válaszodat előre is köszönöm!
Évi

Bolya 2008.03.05. 09:56:55

Örökösödési adóval kapcsolatban lenne kérdésem.2006-ban örököltünk családi házat és valoszinű hogy idén értékesíteni tudjuk.Mikor kell bevallást tenni,autovásárlás vagy saját lakásom felujítása csökkentheti-e az adót? Vagy pedig nehéz családi helyzetre való tekintettel lehet-e elengedést kérni?
Köszönettel:Bolya

Gombosné Ézsiás Ágnes 2008.05.16. 15:56:55

2006-ban egy kiskertet vásároltunk az akkori párommmal felesben, ezen egy kis ház is volt, tavaly szétkerültü megváltottam a második felét is! És az idén vásároltam a mostani férjemmel egy lakást! A zártkert egy kis értékü 5 miliós abból 2 milió hitel volt 2 milió meg a teljes két résznek a vételára!
Most mennyi útán kell pontosan adóznom? 3m útán vagy 1 milió útán! Dehát beforgattam egy lakóingatlanba! Ez már most egyáltalán nem számit?
Megköszöném válaszúkat megr sokat őrlődőm ezen!

Balog Judit 2008.08.26. 06:07:20

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy első lakásvásárláskor és hitel felvételnél milyen anaygi költségekkel számolhatok, és első lakásvásárláskor kaphatok e kedvezményt az illeték befizetésnél és hol kell igényelnem?

Köszönöm Judit

Balogh Istvánné 2008.08.29. 17:23:39

Magyarországon eladott lakásból Angliában vennék egy lakást.
A lakás 5 éve tulajdonom, hogyan kell adóznom és illetéket fizetni?

barátnő 2008.10.27. 21:31:57

Segítsetek!! Barátnőm eladta a lakását, melyet 3 nap múlva át kell adnia a vevőnek. Vett egy másikat, melyre 2 millió ELŐLEGET adott, a többit kézpénzben fizette volna ma. Szerződés, kulcsátadás megvolt 2 napja, a barátnőm már átszállítatta az összes bútorokat és mindenét. A fennmaradó vételárat ma akarta átadni az eladónak, a találka létrejött a lakáson, de közben a barátnőm szóvátette, hogy az eredetileg megtekintetthez képest a konyhában a szép tűzhelyet az eladó kicserélte egy régi rosszabb állapotú túzhelyre. /erről fotó is van/. Ezért az eladó úgy bepörgött, hogy elállt az eladási szándékától, és holnap vissza akarja adni az előleget, és nem adja el a barátnőmnek a lakást. Lehet ilyet? Tudom, ha foglaló lett volna a szerződésben más lenne, a helyzet

barátnő 2008.10.27. 21:36:47

Bocsánat de befejezés nélkül véletlen elküldtem, az előző mondandómat. Segítsetek, mit lehet ebben az esetben tenni? A barátnőm utcára kerűlhet, mert 3 nap altt nem tud hirtelen másik lakást keríteni, arról nem beszélve, hogy már egy csomó ktg-e van e miatt.
Köszönöm: Emi

Ingatlanprofi · www.lakasvasarlas.blog.hu 2008.10.28. 12:13:53

Irgum burgum! Ezért írtam az információkat, ezért vannak az ingyenes e-mail tanfolyamok, meg a mini e-bookok is, hogy ilyen senkivel se történhessen!

Sürgősen keresse fel a barátnőd az ügyvédjét, legjobb azt, akinél az adásvételit kötötték. A szerződés ismerete nélkül nem tudok semmi konkrétat mondani, de legrosszabb esetben is lehet költség- és kártérítést követelni.

Ami még eszembe jutott: az is lehet, hogy ez egy nagy blöff az eladó részéről, aki ha majd nagy kegyesen visszatáncol, akkor a barátnőd rettentő hálás lesz még a koszvadt tűzhely miatt is.

barátnő 2008.10.28. 20:15:46

Szia! Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál, sajnos úgy történt ahogy sejtetted, blöff volt, és a barátnőm bocsánatot kért hogy "nem jól emlékezett", és boldog volt, hogy ma a saját lakásában hajthatta nyugovóra a fejét.
Ja és még valami: időközben egyéb más dolgok is "kicserélődtek" a lakásban rosszabb állapotúra, a megtekintetthez képest.
Ha ez az eset valakinek segít megfontoltabb, áttekintőbb vásárlásra, akkor már megérte, hogy nektek írtam!
Köszönöm a lehetőséget!!

Ági 2008.10.29. 09:07:44

Szia!

Tanácsot, ill. információt szeretnék kérni a következővel kapcsolatban:

Válásunkkor (3 éve) az akkor 11 millióra értékelt lakásunk férjem tulajdonát képező részét megvettem tőle 5,5 millió forintért (azelőtt 50-50% volt a tulajdonviszony). Most el szeretném adni a lakást, előreláthatóan 12 milliót kapok érte. Hogyan alakul az adózás az eladás során?

Köszi! Á.

Erika 2008.11.04. 14:49:41

Szia!

Mi tortenik a gorgetodo adokedvezmennyel- egylatalan van ilyen? 1998 ota a kovetkezo modon alakultak az ingatlanvasarlasaim:
1998 -vetel -2000 eladas - arbevetel 1.600.000 -befektetve uj lakasba, 2000 vetel -2001eladas - arbevetel: 1.500.000 -befektetve ujra. 2001vetel-2005 eladas -2.500.000 arbevetel -a kulonbozo koltsegek levonasa utan -4.500.000 ft-os adokedvezmeny van feltuintetve a 2007-es a adobevallasomban. Ekkor meg ha ingatlanba fektetem akkor nem kellett adoznom, de most ha ismet el szeretnem 5 even belul az ingatlanomat adni, akkor ezt az osszeget hozza kell valamihez adnom? -Megnoveli a mostani adoalapomat - regi ar uj eladasi ar kulonbozetet? Nagyon koszonom a segitseged!

Erika 2008.11.04. 14:52:55

Ja szia -nem 4.500.000 ft-os adokedvezmeny, hanem adoalap - de nem kellett utana befizetni semmit mert 12.000.000 ft ert vettem lakast 2006-ban.
csak most nem tudom hoyg ezt valaha be kell-e fizetni.

Nagyon koszi megegyszer.

19 éves 2009.04.27. 18:18:05

Fiam 19 éves, 2001-ben végrendelet alapján örökölt egy lakást, melyet most elad. Érdeklődnék kell-e, illetve hány %-os adót kell fizetni? Jövedelme nincs, mivel tanul.

Krisztina001 2009.08.26. 14:54:51

Szia!
Én azt szeretném megtudni, hogy melyik időponttól, számoljam, hogy mennyi adót kell fizetnem az lakás eladása után? 2006. február 8-án írtuk alá az adásvételi szerződést, de a használatbavételi engedély és a beköltözés csak 2007 szeptembere környékén történt meg? A szocpol, azaz adásvételi időpontjától ketyeg, de az adót nem tudom.
Segítséged előre is köszönöm!
Üdv: Kriszta

zsuzsaka 2010.02.13. 18:06:02

Szia!
Szja-val kapcsolatos a kérdésem: 2008. 11 hóban vettem egy családi házat amit most ez évben el kell adnunk. 5700000-ért vettük és 12 körül akarjuk eladni mert jól kikupáltuk....
Kérdésem: ha Angliában veszek egy lakást ami persze simán elvinné ezt a 12 M-t, akkor kell szja-t fizetnem, vagy úgy mintha itthon vásárolnék 1 éven belül akkor nem kell kifizetni szja adót?
Segítségedet hálásan köszönöm:Zsuzsa!!
süti beállítások módosítása