Lakásvásárlás

Tippek, tanácsok, ötletek lakásvásárlóknak. Tévedni sokba kerül. Spórold meg a tanulópénzt!

Ha szeretnél még több infót...

Honlap lakásvásárlóknak: Ingatlan Tudásbázis
Minden információt megtalálsz itt, amire csak szükséged lesz

Tippek lakásvásárlóknak

Iratkozz fel, és e-mailben megkapod a legütősebb tippeket!
Ráadásként egy Bónusz Tanulmány! - 33 végzetes hiba, amit a lakásvásárlók többsége elkövet Feliratkozom!

Hogy könnyen visszatalálj...

Felveszem a www.lakasvasarlas.blog.hu oldalt a kedvencek közé



pagerank

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

10 (1) 2008 (1) 2009 (1) 33 végzetes hiba (1) a (1) adó (4) adósság (1) adózás (5) adózás eladás után (1) áfa (1) albérlet (1) albérlő (1) állógalériás (1) amit (1) április 1 (3) ár (1) áron alul (1) árverés (2) az asszony verve jó (1) a nagy számok törvénye (1) bank (1) bérbeadás (1) bérleti díj (1) b terv (1) eladás (3) eladás után (1) eladás utáni (1) eladó (4) eladó ingatlan (1) elkövetnek (1) elrettentő (1) energetikai tanúsítvány (1) energetikai tanusitvány (1) energiapasszus (1) energiepass (1) erdélyi (1) érték (1) félrevezetés (1) felújítás (2) felújított (1) felújított lakás (1) főbérló (1) forrásadó (1) gazdasági válság (1) gondolatok (1) google (1) google hirdetések (1) ház (2) hellókarácsony (1) hiba (1) hirdetés (3) hitel (2) hitelbiztosítéki (1) hitelképes (1) humor (1) idó (1) illeték (5) információs (1) ingatlan (25) ingatlanadó (3) ingatlaneladásból (1) ingatlanfotó (1) ingatlanközvetítő (2) ingatlanos (1) ingatlanpiac (2) ingatlan befektetés (1) ingatlan eladás utáni adózás (1) ingatlan szezon (1) ingatlan tudásbázis (1) ingatlan vásárlás (1) ingatlan vásárlás illeték 2010 (1) ingatlan zöldkártya (1) jácint (1) kár (1) karácsonyi akció (1) káros (1) kék (1) kérdés (1) kérdések (1) konkurencia (1) konkurens (1) közvetítő (2) lakás (25) lakásárverés (1) lakásbiztosítás (1) lakásbörze (1) lakáseladás (8) lakáseladási (1) lakáseladó (2) lakáseladók (1) lakásfelújítás (2) lakáshitel (1) lakáskeresés (1) lakáskiállítás (1) lakásnézés (1) lakások zöldkártyája (1) lakásvásárlás (14) lakásvásárlási kedvezmény megszűnik (1) lakásvásárlás lépésről lépésre (1) lakásvásárló (2) lakásvásárlók (1) lakóingatlan (1) legdurvább (1) luxusadó (1) magánárverés (1) magánszemélytől (1) megtévesztés (1) mónika (1) motivált eladó (1) nyár (1) nyaraló (1) olcsó albérlet (1) örökösödési (1) összeg (1) pénzügyi (1) piac (1) pofon (1) portál (1) reklám (2) rossz fotó (1) során (1) szarvashiba (2) szavazás (2) sziget2008 (1) szja (1) szomszédok (1) tanácsadó (1) tapasztalat (1) tervezés (3) tippek lakásvásárlóknak (1) titkok (2) törlesztőrészlet (1) tulajdonostól (1) uborkaszezon (1) új építésű lakás (1) válasz (1) válaszok (1) válság (3) változás (2) vásárlás (3) vásárló (3) verseny (1) vevő (1) vicc (1) viccek (1) vihar (1) világválság (1) virágillat (1) zöld (1) zöldkártya (1) zuhogó eső (1) amit a lakásvásárlók elkövetnek (1) szerzett jövedelem utáni adózás (1) Címkefelhő

Vágd el a pénzügyi torkodat! – biztatnak a káros reklámok

2008.10.06. 08:02 Ingatlanprofi

 

Vágd el a pénzügyi torkodat! – biztatnak a káros reklámok


Milyen egy káros reklám? Olyan dologra biztat, ami Neked kárt fog okozni, ami majd megrontja az életed. Ezekre nagyon haragszom.

Régen voltak a cigaretta reklámok, amiket azóta (hála az Égnek!) már betiltottak. Tipikusan a jó társaságot, bulit, barátokat mutatták, amint bagóznak és kitűnően érzik magukat. Persze elfelejtették aláírni a mellékhatásokat, mint büdös száj, pénzhiány, rabság és a többi…

Manapság a károsak közt vannak az alkohol reklámok, amik furcsa mód annyira nem irritálnak (ki nem tudja, hogy a pia öl, butít, és nyomorba dönt?) és vannak a gyógyszer reklámok, amik már inkább.

Azt mondják: ahelyett, hogy egészségesen étkeznél, vegyél be puffadáscsökkentőt, majd az segít. Emésztési gondjaid vannak? Nem kell zöldséget meg gyümölcsöt enni, minek az? Vannak jó szorulásgátló bogyók. Nehogy egészségesen merj élni!! Kinek adnánk akkor el a gyógyszert?!

És vannak az alattomos reklámok, amik úgy döntenek nyomorba (ha hallgatsz rájuk), hogy még csak nem is tudsz róla.

Ezek a bankok és pénzintézetek reklámjai, amik hitel felvételére biztatnak.

A hitel az egy kétélű kard. Lehet jó és lehet káros is.

Egy ingatlanhitel egyértelműen a jó kategóriába tartozik. Ha nem lenne, sok ember évekig, vagy élete végéig nem tudna saját lakást venni (ha pl. albérletre költ, az mellett pedig nehéz félretenni).

A vállalkozói hitelek is lehetnek jók (bár ezzel a kijelentéssel óvatos vagyok, hisz a vállalkozások 80%-a nem tart ki 5 évig).

Szintén jól megtérülnek a befektetéshez felvett hitelek (nem a felelőtlen tőzsdézésre gondolok, hanem egy megfontolt üzleti döntésre).

Rendben. Mik a káros hitelek? Azok, amelyek arra biztatnak, hogy előre költsd el a jövőben megszerzendő fizetésed holmi csecsebecsékre.

Íme a hazug üzenet: MOST vedd meg, bármit, amire csak vágysz, amit csak megkívánsz, mert jár Neked, mert megérdemled, és milyen szuper lesz Neked általa! Nincs hozzá elég pénzed? Ez se probléma. Vegyél fel személyi kölcsönt és költsd el kedved szerint! Majd ráérsz visszafizetni (pszt, horribilis kamattal, de ne aggódj, fizetheted részletekben!).

Milyen az emberi természetünk? Szereti a jutalmakat, az ajándékokat. A vásárlás is egyfajta ajándék saját magunknak. Jó érzés. Öröm.

És ilyenek vagyunk, hogy hajlunk arra, hogy a pillanatnyi örömért feláldozzuk a későbbi nyugalmunkat.

Mert mik a következmények? Miről hallgatnak mélyen?

Először is a jó magas kamatok és egyéb költségek. A legpitibb reklám, amit láttam a következő volt:

Jaj, jaj, elromlott a mikró! Mi legyen? Semmi baj, azonnal készpénz gyorskölcsön a megoldás (440%-os THM-re).

Mikrót 20 ezer alatt is lehet kapni, akinek nincs ennyi, az messzire kerülje el a kölcsönöket, mert az rettenetesen szegény! És még szegényebb lesz, ha kinyögi az uzsorakamatot!

És itt van a kutya elásva. Bepalizzák az állampolgárt, ígérnek fűt fát, aztán aki bekapta a horgot, az évekig el lesz adósodva.

Állandóan retteghet, mi lesz, ha elveszti a munkahelyét, mi lesz, ha lebetegszik, hogy fizet akkor? Vajon elárverezik a lakását (a személyi kölcsönök nagy része jelzáloghitel, amit a lakásra terhelnek)?

Nálam az a bank vágta ki a biztosítékot, aki nem elég, hogy a reklámjaival zaklatott, még egy ceruzát is küldött egyszer borítékban „hogy nyugodtan fogjon vastagon a ceruzája, a személyi hitelünkkel megvalósíthatja álmait”.

Korrektül így hangoznának a káros bankos reklámszövegek: Verd el előre a még meg se keresett fizetésed! Vehetsz olyan nélkülözhetetlen dolgot, mint egy nyaralás, vagy egy plazmatv. Cserébe részletekben fizetheted (olykor éveken át) a horribilis kamattal terhelt tartozásodat, ha meg nem bírod, sebaj, majd elárvereztetjük az otthonodat, a híd alatt is jó meleg van nyáron. De lehet, előtte még Rád tudunk sózni egy adósságrendező hitelt is, az is jól jövedelmez nekünk.


Mi a véleményed? Ne kegyelmezz, írd meg!

4 komment

Címkék: ingatlan árverés reklám bank hitel adósság káros

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvasarlas.blog.hu/api/trackback/id/tr84698084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisflaska 2008.10.06. 12:03:08

Teljesen egyetértek. Ráadásul nélunk, itthon még nem alakult ki az egészséges hitelfelvételi kultúra, mint más országokban. Az emberek nagy része pedig annyira egyszerűen gondolkodik, hogy nem képes értelmezni olyan kifejezéseket, hogy THM, devizaindex, stb. Pontosan az a fontos dolog, hogy a fűtetlen lakásban ottlegyen egy plazmatelevízió, amit 4-5-6 évig törleszthetnek, de legalább van nagytévé. Az emberek többsége szerintem megtakarított pénzzel sem rendelkezik. Sokkal egyszerűbb a hitelt felvenni, aztán majd lesz valahogy... Ezt a bankok pedig aljasul ki is használják, sőt, a reklámkampányokat nézve, egyértelműen erre is építenek.
A kedvenc az Emesés reklám, megmosolyogtató, egyesek szerint vicces, de ha igazán elgondolkodunk miről szól, akkor elkeserítő. Az adósságrendező hitel az már a katasztófa csúcsa. Aki ilyenre szorul, az várhatóan sosem fog kikecmeregni az adósságcsapdájából, aztán jön a behajtó is, megy a ház, és az ilyen palimadarakból lesznek a kéregető hajléktalanok az utcán.

missEMMA 2008.11.06. 16:39:53

Ó, köszönöm, köszönöm, köszönöm! Mennyire egyetértek!!! Nagyon örülök, hogy ilyen öszintén fogalmazol! Pontosan egyike a pénzügyi IQ-nak, amit az iskola soha nem fog megtanítani, nemhogy fejleszteni. Hisz bambán, gondolkodás nélküli vásárló és fogyasztó bábukra van szüksége a társadalomnak!

Igen, az 300-400%-os THM-es reklám nekem is a kedvencem, és azt a mosolygó nőt, aki becsöngetve lebegteti a pénzt, azt egyenesen ki tudnám nyírni! Elromlott a TV? Ahelyett, hogy örülnénk, talán összekovácsolódhatna végre a család, nem, vegyünk fel gyorskölcsönt, és hülyítsük tovább az agyunkat, hadd mossák nyakra-főre! Ennél ostobábbak úgysem lehetünk. Majd elszórakoztat a média!

Ismertem egy családot, ahol nagyban hangoztatva volt, hogy sajnos nekünk nincs pénzünk az olyan személyiségépítő szemináriumra, ahol tanulhatnánk egy kicsit a pénzügyi IQ-ról, de van 300ezer Forintos plazmatévénk, s mivel nem tudjuk az albérletet fizetni, eladtuk a gyerek bútorait! Ez így szó szerint!

pg2 2008.11.14. 12:22:34

A hitelnek híjja szinte minden mozgást elakaszt. Csak hogy a klasszikusokat idézzük. Amiről itt beszéltek, az az uzsora, ami, sajnos, jól megfér a törvényekkel. (Ne óvatoskodjunk: Provident.) 1.
2: Nem lehet mindenki közgazdász, pénzügyes, a nem szakembereknek szánt mutatóknak közérthetőknek kéne lenniük. Vagyis nem az emberek nagy részével van a gond, hanem pl. az egységes számítási mód hiányával. Ugyan vannak előírások a THM kiszámítására, de nem kötelező mindent úgy csinálni, cégenként eltérő, mit vesznek figyelembe, mit nem. Így jöhet ki pl. a fent említett cégnél a valójában 3 jegyű helyett relatíve alacsony, tisztes hitelekével összehasonlítható thm egyes hirdetésekben.
3: A hazai hitelintézetek kockázatvállalási hajlandósága, legalábbis lakossági üzletágban, részben érthető okokból, nem túl magas. Látható ez abból is, hogy rendre magas, a kölcsön összegét messze meghaladó zálogértéket kérnek. Persze ilyen *pénzkölcsönzési* szokások mellett nem lesz könnyű azokat a fedezeteket összehozni (erre vonatkozik a fenti idézet), lehet kezdeni a tyúk-tojás vitákat. Érdekességként: korabeli nyugati filmekből kitűnik, hogy a hitelkártya birtoklása (és persze a magas hitelkeret) státuszszimbólum volt, mára szinte hétköznapi kellék. Ott. Vagyis nem a "hitelfelvétel kultúrája" hiányzik, mert olyan a világon nincs, hanem a valódi *hitel*.
4. Nem értem, miért mindig a plazmatévé jön elő, ha hitelről beszélgetünk. Egyáltalán nem olyan általános jelenség, és semmivel nem rosszabb, mint pl. az új kanapé, három évenkénti festetés, vagy mondjuk az amúgy láthatatlan kártyaadósság. Életmód és hitelképesség, egyéni célok és likviditás szorosan összefügg, de nem azonos.

56gyuresz 2010.07.28. 00:11:53

Tisztelt szerkesztő hölgy,csak véletlenül tévedtem az ön által szerkesztett oldalra,és szeretnék köszönetet mondani hogy bővítette a lakás vásárlással járó,buktatókat.Tudom hogy nem egyszerű sem a lakás vétel sem az eladás .Herce-hurcával jár mind a kettő,hála a bürokráciának.Sajnos ehhez a dologhoz hozzá járul a lakásmaffia is,mert láttam a tv-ben hogy a szerencsétlen tudatlanokat hogy verik át.Szégyellhetnék magukat.Köszönöm a türelmét,hogy meg hallgatott.
süti beállítások módosítása