Lakásvásárlás

Tippek, tanácsok, ötletek lakásvásárlóknak. Tévedni sokba kerül. Spórold meg a tanulópénzt!

Ha szeretnél még több infót...

Honlap lakásvásárlóknak: Ingatlan Tudásbázis
Minden információt megtalálsz itt, amire csak szükséged lesz

Tippek lakásvásárlóknak

Iratkozz fel, és e-mailben megkapod a legütősebb tippeket!
Ráadásként egy Bónusz Tanulmány! - 33 végzetes hiba, amit a lakásvásárlók többsége elkövet Feliratkozom!

Hogy könnyen visszatalálj...

Felveszem a www.lakasvasarlas.blog.hu oldalt a kedvencek közé



pagerank

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

10 (1) 2008 (1) 2009 (1) 33 végzetes hiba (1) a (1) adó (4) adósság (1) adózás (5) adózás eladás után (1) áfa (1) albérlet (1) albérlő (1) állógalériás (1) amit (1) április 1 (3) ár (1) áron alul (1) árverés (2) az asszony verve jó (1) a nagy számok törvénye (1) bank (1) bérbeadás (1) bérleti díj (1) b terv (1) eladás (3) eladás után (1) eladás utáni (1) eladó (4) eladó ingatlan (1) elkövetnek (1) elrettentő (1) energetikai tanusitvány (1) energetikai tanúsítvány (1) energiapasszus (1) energiepass (1) erdélyi (1) érték (1) félrevezetés (1) felújítás (2) felújított (1) felújított lakás (1) főbérló (1) forrásadó (1) gazdasági válság (1) gondolatok (1) google (1) google hirdetések (1) ház (2) hellókarácsony (1) hiba (1) hirdetés (3) hitel (2) hitelbiztosítéki (1) hitelképes (1) humor (1) idó (1) illeték (5) információs (1) ingatlan (25) ingatlanadó (3) ingatlaneladásból (1) ingatlanfotó (1) ingatlanközvetítő (2) ingatlanos (1) ingatlanpiac (2) ingatlan befektetés (1) ingatlan eladás utáni adózás (1) ingatlan szezon (1) ingatlan tudásbázis (1) ingatlan vásárlás (1) ingatlan vásárlás illeték 2010 (1) ingatlan zöldkártya (1) jácint (1) kár (1) karácsonyi akció (1) káros (1) kék (1) kérdés (1) kérdések (1) konkurencia (1) konkurens (1) közvetítő (2) lakás (25) lakásárverés (1) lakásbiztosítás (1) lakásbörze (1) lakáseladás (8) lakáseladási (1) lakáseladó (2) lakáseladók (1) lakásfelújítás (2) lakáshitel (1) lakáskeresés (1) lakáskiállítás (1) lakásnézés (1) lakások zöldkártyája (1) lakásvásárlás (14) lakásvásárlási kedvezmény megszűnik (1) lakásvásárlás lépésről lépésre (1) lakásvásárló (2) lakásvásárlók (1) lakóingatlan (1) legdurvább (1) luxusadó (1) magánárverés (1) magánszemélytől (1) megtévesztés (1) mónika (1) motivált eladó (1) nyár (1) nyaraló (1) olcsó albérlet (1) örökösödési (1) összeg (1) pénzügyi (1) piac (1) pofon (1) portál (1) reklám (2) rossz fotó (1) során (1) szarvashiba (2) szavazás (2) sziget2008 (1) szja (1) szomszédok (1) tanácsadó (1) tapasztalat (1) tervezés (3) tippek lakásvásárlóknak (1) titkok (2) törlesztőrészlet (1) tulajdonostól (1) uborkaszezon (1) új építésű lakás (1) válasz (1) válaszok (1) válság (3) változás (2) vásárlás (3) vásárló (3) verseny (1) vevő (1) vicc (1) viccek (1) vihar (1) világválság (1) virágillat (1) zöld (1) zöldkártya (1) zuhogó eső (1) amit a lakásvásárlók elkövetnek (1) szerzett jövedelem utáni adózás (1) Címkefelhő

Legyen B terved, de vigyázz vele!

2009.03.09. 18:54 Ingatlanprofi

Legyen B terved, de vigyázz vele!

 

Régebben kb. 100 könyv volt az éves fogyasztásom, mostanság (sajnos) jó, ha évi 10-20-at megeszek. Még karácsony előtt felfigyeltem Erdélyi Mónika B terv című könyvére, hogy érdekes címe és témája alapján majd elolvasom (még nem jutottam odáig).

Aztán pár hete Darnel Christian küldött egy hírlevelet, melyben azt mondta, hogy „ha van egy B terved, akkor a B terv fog megvalósulni”.  Hoppá! – gondoltam.

S mi történt? Egy héttel később már Mónika szakításával volt tele a sajtó…

 

Miért legyen B terved és miért vigyázz vele, ha lakást akarsz vásárolni?

 

Lakást vásárolni nem lehet - pontosabban lehet, de nem érdemes - hűbelebalázs módjára, tervezés nélkül. Érdemes alaposan átgondolni, sőt le is írni az egyes lépéseket.

 

A mostani gazdasági helyzetben például az első lépések egyike kell, hogy legyen az anyagi helyzeted felmérése. Utánajárni, hogy mennyiből gazdálkodhatsz, mennyi készpénzed van, honnan szerezhetsz támogatást. Egészen konkrétan, milyen feltételeket kell teljesítened, hogy biztosan megkapd a támogatást és a hitelt.

Információt kell gyűjtened, akár több bankból is, hogy adnak-e Neked hitelt és mennyi hitelt adnak? Milyen hitelt, mennyi lesz a havi törlesztő részlet?

Ha előtte el kell adnod az ingatlanodat, akkor reálisan mennyit kaphatsz érte (kb. mikorra?), és így tovább…

 

Mindezeket felmérve már látni fogod, hogy milyen lehetőségeid vannak, és ezek a lehetőségek lehetővé teszik-e most a lakásvásárlást, vagy inkább célszerűbb lenne most még elhalasztanod (de közben azért mégis csak készülni rá, pl. elkezdeni tartalékolni). 

 

Nos, ha ez az előzetes felmérés pozitív volt, azaz lakást fogsz vásárolni, akkor minden egyes lépést ennyire tudatosan érdemes megtervezned és végigcsinálnod.

 

És itt jön a képbe a B terv. Azaz, ha a fő terv nem úgy alakulna, ahogy szeretnéd, akkor milyen lehetőségeid vannak? Érdemes ezt is megtervezni, csak 2 példa:

 

Ha el kell adnod előbb az ingatlanodat, ez sikerül is, de még nem tudsz beköltözni az új otthonodba, mire a régiből ki kell költözni, akkor mit fogsz csinálni?

 

„Fő” terv: Minden sikerül, mire ki kell költöznöd, már be is tudsz költözni

„B” terv: Ki kell költöznöd, de még nem tudsz beköltözni - meghúzzátok magatokat a szüleidnél, a bútor meg bekerül a pincébe

És persze lehet C, D, E és egyéb terv is:

                   C:  Meghúzzátok magatokat egy barátnál, a bútor meg egy másik barát üresen álló lakásába kerül ideiglenesen

                   D: Béreltek egy ingatlant az átmeneti időre

                       Stb, stb….

 

Ha a kiszemelt ingatlant a bank értékbecslője kevesebbre értékeli, mint vártad, ergo nem kapsz annyi hitelt, mint amennyit szeretnél, akkor mit teszel?

 

„Fő” terv: Minden sikerül, megkapod azt a hitelösszeget, amit szeretnél.

„B” terv: Nem fogod megkapni azt a hitelösszeget – másik ingatlan után nézel. Megteheted-e ezt? Köt-e a szerződés ebben az esetben, vagy van-e benne olyan pont, hogy ilyen esetben elállhatsz? Mivel Te fogod fizetni az ügyvédet/ közjegyzőt, okos dolog előre tanácsot kérni ez ügyben tőle.

„C” terv: Nem fogod megkapni azt a hitelösszeget – másik bank után nézel.

Melyik az a 2. legjobb bank, amelyik szóba jöhet? Mi van akkor, ha a másik bank sem értékeli többre az ingatlant, mert nem is ér többet?

 

A B terv az arról szól, hogy ha az A terv, a Fő terv nem sikerülne, akkor van egy kidolgozott alternatív terved, nem állsz ott megsemmisülten, hanem tudod, hogy mihez kezdj az új helyzetben.

 

Előfordulhat, hogy előzetes lépéseket kell megtenned, pl. tanácsot kérni az ügyvédtől és kérni, hogy a szerződést úgy fogalmazza meg, hogy védve legyél akkor is (ne veszítsél százezreket), ha az pl. az értékbecslés eredménye alapján nem adnak annyi hitelt, hogy megvehesd.

Vagy több banktól is kell előzetesen információt gyűjtened, hogy tudd, melyik a 2. legjobb bank, amit még érdemes megpróbálnod.

 

 

Ezek után teljesen logikus és megfontolt dolog, hogy legyen B terved is.

 

Mi lehet mégis a buktató?

 

A buktatónak pszichológiai okai vannak: amire koncentrálsz, amibe energiát fektetsz, amiben hiszel, az fog megvalósulni (vagy divatos kifejezéssel élve, azt fogod bevonzani).

Ha többet foglalkozol a B terveddel, mint kellene, akkor jó az esély arra, hogy a B terv valósuljon meg.

 

Éppen ezért, legyen B terved, tedd meg a szükséges lépéseket, de aztán feledkezz meg a B tervedről és koncentrálj a Fő tervedre, a céljaidra.

 

 

 

2 komment

Címkék: tervezés erdélyi mónika ingatlan vásárlás lakásvásárlás b terv

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvasarlas.blog.hu/api/trackback/id/tr45991985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Begérke 2009.03.09. 22:30:22

Kedves Ildikó! Hogyan lehet feliratozni D.C. hírlevelére? Kerestem a neten, de nem találtam. Köszönöm: Begérke

Ingatlanprofi · www.lakasvasarlas.blog.hu 2009.03.10. 08:24:49

Kedves Begérke!

Hm... valóban, a honlapján nem találni feliratkozási linket, de van ott e-mail cím, szerintem írj neki, és felvesznek a hírlevél listára.

I.
süti beállítások módosítása