Lakásvásárlás

Tippek, tanácsok, ötletek lakásvásárlóknak. Tévedni sokba kerül. Spórold meg a tanulópénzt!

Ha szeretnél még több infót...

Honlap lakásvásárlóknak: Ingatlan Tudásbázis
Minden információt megtalálsz itt, amire csak szükséged lesz

Tippek lakásvásárlóknak

Iratkozz fel, és e-mailben megkapod a legütősebb tippeket!
Ráadásként egy Bónusz Tanulmány! - 33 végzetes hiba, amit a lakásvásárlók többsége elkövet Feliratkozom!

Hogy könnyen visszatalálj...

Felveszem a www.lakasvasarlas.blog.hu oldalt a kedvencek közé



pagerank

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

10 (1) 2008 (1) 2009 (1) 33 végzetes hiba (1) a (1) adó (4) adósság (1) adózás (5) adózás eladás után (1) áfa (1) albérlet (1) albérlő (1) állógalériás (1) amit (1) április 1 (3) ár (1) áron alul (1) árverés (2) az asszony verve jó (1) a nagy számok törvénye (1) bank (1) bérbeadás (1) bérleti díj (1) b terv (1) eladás (3) eladás után (1) eladás utáni (1) eladó (4) eladó ingatlan (1) elkövetnek (1) elrettentő (1) energetikai tanusitvány (1) energetikai tanúsítvány (1) energiapasszus (1) energiepass (1) erdélyi (1) érték (1) félrevezetés (1) felújítás (2) felújított (1) felújított lakás (1) főbérló (1) forrásadó (1) gazdasági válság (1) gondolatok (1) google (1) google hirdetések (1) ház (2) hellókarácsony (1) hiba (1) hirdetés (3) hitel (2) hitelbiztosítéki (1) hitelképes (1) humor (1) idó (1) illeték (5) információs (1) ingatlan (25) ingatlanadó (3) ingatlaneladásból (1) ingatlanfotó (1) ingatlanközvetítő (2) ingatlanos (1) ingatlanpiac (2) ingatlan befektetés (1) ingatlan eladás utáni adózás (1) ingatlan szezon (1) ingatlan tudásbázis (1) ingatlan vásárlás (1) ingatlan vásárlás illeték 2010 (1) ingatlan zöldkártya (1) jácint (1) kár (1) karácsonyi akció (1) káros (1) kék (1) kérdés (1) kérdések (1) konkurencia (1) konkurens (1) közvetítő (2) lakás (25) lakásárverés (1) lakásbiztosítás (1) lakásbörze (1) lakáseladás (8) lakáseladási (1) lakáseladó (2) lakáseladók (1) lakásfelújítás (2) lakáshitel (1) lakáskeresés (1) lakáskiállítás (1) lakásnézés (1) lakások zöldkártyája (1) lakásvásárlás (14) lakásvásárlási kedvezmény megszűnik (1) lakásvásárlás lépésről lépésre (1) lakásvásárló (2) lakásvásárlók (1) lakóingatlan (1) legdurvább (1) luxusadó (1) magánárverés (1) magánszemélytől (1) megtévesztés (1) mónika (1) motivált eladó (1) nyár (1) nyaraló (1) olcsó albérlet (1) örökösödési (1) összeg (1) pénzügyi (1) piac (1) pofon (1) portál (1) reklám (2) rossz fotó (1) során (1) szarvashiba (2) szavazás (2) sziget2008 (1) szja (1) szomszédok (1) tanácsadó (1) tapasztalat (1) tervezés (3) tippek lakásvásárlóknak (1) titkok (2) törlesztőrészlet (1) tulajdonostól (1) uborkaszezon (1) új építésű lakás (1) válasz (1) válaszok (1) válság (3) változás (2) vásárlás (3) vásárló (3) verseny (1) vevő (1) vicc (1) viccek (1) vihar (1) világválság (1) virágillat (1) zöld (1) zöldkártya (1) zuhogó eső (1) amit a lakásvásárlók elkövetnek (1) szerzett jövedelem utáni adózás (1) Címkefelhő

Kérdések és válaszok – újabb adag

2008.02.27. 13:26 Ingatlanprofi

No lám, sok szép kérdés összegyűlt a kommentekben, és úgy látom, rajtam kívül senki sem tud vagy akar rájuk válaszolni. :)

Szóval ez rám marad. Egy a bibi, vészesen kevés időm van, de majd mindennap egy-kettőt, akkor talán majd el fogynak.

Keresek olyan ingatlanjogászt, aki megbízható választ tud adni az ehhez hasonló kérdésekre és vállalja a rendszeres válaszadást. Cserébe kiírom a nevét és az elérhetőségét, így szerződést kötni is fordulhatnak hozzá az ügyfelek. Vagy itt, a blogban, vagy a honlapom hamarosan megnyíló, „az ingatlanjogász válaszol” rovatában rendelhetne.

No akkor a mai adag:

Hempli:

Hello!

Kérdeznék egyet.

Tök jó, hogy nem kell adózni, mert levitték 5 évre az időt, de mi a helyzte az illetékkel? Ha új olcsóbb lakást veszek a régi árából, akkor ugyanúgy csak a külömbség után kell fizetni az illetéket? Mennyi időn belül kell meggvenni az új lakást az illetékkedvezményhez?

Előre is köszönöm...

Szia Hempli!

Igen, a különbség után kell fizetni az illetéket, mindegy, hogy plusz, vagy mínusz az eltérés.

1 éven belül kell megvenni.

Tímea:

Sziasztok!

Kis segítségr elenne szükségem, mert elvesztem a jogi útvesztőben, és ez tán másoknak is kérdés.
Anyukám a nővérével tavaly 2007-ben megörökölték a szüleik halálával kis vidéki házukat, aminek természetesen kertje is volt.
Az öröklés után még 2007-ben el is adták.
Az örökösödési adót kifizették.
Azt azonban nem tudjuk, hogy ha kell, akkor mit kell fizetni az eladás után.
Előre is nagyon köszönöm, köszönjük a segítséget:)

Szia Tímea!

Ha magasabb összegért adták el, mint amennyi az örökösödési illeték alapja volt, akkor a keletkezett hasznuk, azaz a különbség után kell adót fizetni. (mínusz költségek, illeték, stb.). Májusban, az éves szja bevalláskor lesz esedékes.

Mivel ez 2007-ben történt, lehetőség van arra, ha 5 éven belül magyar lakóingatlant vásárolnak az árából, hogy ne kelljen adót fizetni (vagyis visszakérhessék).

5 komment

Címkék: ingatlan lakás adó eladás illeték

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvasarlas.blog.hu/api/trackback/id/tr89356577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liska Anikó 2008.03.28. 15:20:41

Kérdésem egy eladás utáni helyzetről szól. Társasházi lakást adtam el 2008. február 28-án.
Ügyvéd előtt megtörtént az átadás-átvétel, azonban a vevőm és köztem a mai napig egy tétel nem került kifizetésre. Mégpedig az értékbecslésének a költsége, ami még akkor történt, mikor én voltam a tulajdonos, de a banki hitelhez szüksége volt rá. Ekkor telefonon egyeztettünk, és a számlát a nevére állították ki, azonban én fizettem a díjat. Nos ez a mai napig is engem terhel, mivel ő most úgy gondolja, hogy nem kívánja nekem kifizetni, mivel én sem a falikarokat, sem a gáztűzhelyet, sem a szőnyeget, sem pedig a függönytartót nem hagytam ott neki. Az adásvételi szerződésben semmi ilyen részletről nem esett szó, és külön szóbeli megállapodás sem történt.
Most már végképp tudni szeretném, hogy mi az, ami a lakás kötelező tartozéka, vagyis jogosan reklamálja-e a felsorolt dolgokat.
Köszönöm a választ.

hk 2008.03.31. 21:01:23

Kedves ingatlanprofi, építő jellegú javaslatom van: szerkessz a bloghoz valami olyan lehetőséget, hogy időrendben el lehessen olvasni a bejegyzéseket és keresni is lehessen (pl. 2008. január, és akkor kiadja az akkori posztokat). Én most nem látok ilyen lehetőséget, pedig ez jelentősen megkönnyítené az olvasók dolgát. Úgy, mint a címkék (sőt). Egyébként értékelem a blogot, és tök jó, hogy próbálsz segíteni a magamfajta értetlen egyszeri embernek.

Mindjárt meg is kérdezem, hogy mi a helyzet ezzel az új adószabállyal, hogy 5 éven belüli eladásnál adót kell fizetni. Eddig rendben is van, de miért nem lehet figyelembe venni, ha valaki ezt az összeget lakásvásárlásra fordítja? Hogyan akar a magyar állam 0 forintból adóztatni (hisz ez esetben nem keletkezik jövedelem, akárhogy is nézem). Szerintem ez igencsak megkérdőjelezhető, nem tudsz róla, hogy valaki ezzel ombudsmanhoz vagy alkotmánybíróséghoz fordult volna?

Azért is érdekel, mert az én esetem eléggé speciális (na pesze, kié nem?), ugyanis a lakás, amit most készülök eladni 2004-ben lett megvéve az önkormányzattól, én voltam addig a bérlő, és ezért igen kedvezményesen jutottam hozzá (mindenféle százalékokat levontak). Most januárban vettem egy másik lakást, magánkölcsönból (szülők), amit akkor fizetek vissza, ha eladom azt a lakást, amit 2004-ben vettem potom áron. Ekkor marad kb. mínusz 3 millió forintom, ugyanis ennyi lesz a különbség a két lakás között a most vásárolt javára,és később persze ezt is vissza kell fizetnem.

Ha valaki tud adni tanácsot, hogy hogyan fizessek ki 500 000 forint adót (számításaim szerint kb. ennyit kellene fizetni) mínusz 3 millióból, akkor istenbizony kifizetem.

Komolyan kérdezem.

hk 2008.04.01. 00:30:12

Időközben fel lettem világosítva, hogy igenis keletkezik jövedelem, bár ez nekem akkor is sántít. Igaz, hogy nem vagyok közgazdász, se jogász, de valahogy nem érzem ezt teljesen jogosnak/igazságosnak.

Közben valahogy kibogarásztam a netről, hogy az egyetlen járható út, ha nem akarom hajléktalanként végezni (sem 37 évesen idősek otthonába vagy ápolási otthonba volnulni), hogy kérvényezem az apehnél az adó elengedését/csökkentését, és reménykedem. Mivel tanár vagyok ennek megfelelő jövedelemmel, esetleg van esélyem. Ha így van, csak akkor hiszem el, hogy a jogalkotókat a szociális érzékenységük vezette, amikor ezt a fura szabályt kitalálták.

Katalin Éva 2008.10.06. 13:40:08

1961-ben érettségiztem. Négy év alatt pol.gazdot is
tanultunk. Kapitalistát és szocialistát. Szórul-szóra
amit Te is leírtál.Akkor még nem volt Thm, de kamat
igen. Fiatal házasok a lakást, a berendezést a kocsit,
stb. részletre vették meg, életük végéig fizethettek,
ezt tanították nekünk elrettentő példának a kapitaliz-
musról és azt, hogy ez a szocializmusban nem lesz.

KAB 2009.11.26. 22:05:09

Szép napot!
Két kérdésem lenne egy ingatlannal foglalkozó szakemberhez (ügyvéd, jogász..):
- az új ingatlanadózási törvény szerint 5 év után nem kell adóznom, amennyiben eladom először értékesítésre kerülő lakásom és vásárolok is érte másikat; igenám, de ilyen esetben csak az év számít, vagy a pontos dátum, vagyis hónap nap is? (ha én 2005. 10. hótól vagyok a jelenlegi lakás tulaja, akkor 2010. januárban már nem vagyok adóköteles?)
- ha ingatlanirodát bízok meg az eladással és kifizetem a jutalékot+áfát, akkor az ÁFA visszaigényelhető az én személyi jöv.adómból?
A válaszokat előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása